Udělat si chutnou domácí veku může být snazší než i myslíte. Láďa Hruška našel recept na veku, kterou zvládne upéct každý a tři veky vás vyjdou a 10 Kč.
Už tedy nemusíte kupovat balenou veku v obchodě. Domácí veka chutná lépe a čerstvá je přesně jak chcete.
Ingredience:
- 2 a půl hrnku hladké mouky
- 3/4 kostky droždí
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky soli
- hrnek vody
Postup:
Do mísy nasypeme mouku, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Zalijeme trochou vlažné vody a necháme vzejít kvásek.
Přidáme olivový olej, sůl a vodu. Ručně vypracujeme hladké těsto. Uděláme velký bochník a přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
Těsto rozdělíme na tři části a vyválíme z nich válečky. Ty necháme ještě 20 minut kynout na plechu. Mezitím rozehřejeme troubu na 190 °C. Před vložením do trouby už pouze veky potřeme olivovým olejem a pečeme 20 minut.
ty veky sou úžasný
veky jsem už zkoušela různé, ale tahle chuťově jasně vede