Domácí chléb peče stále více lidí, dokonce si pořizují drahé pekárny. Udělat si svůj vlastní křupavý bochník chleba však není vůbec složité a drahé.
Podle receptu od Ládi Hrušky zvládne domácí chléb snad každý. Už se tedy nemusíte bát, že si koupíte tvrdý chléb a ještě za draho.
Ingredience:
- 3 hrnky hladké mouky (6 Kč)
- 1,5 hrnku vody
- 1/2 lžičky sušeného droždí (4 Kč)
- 1,5 lžičky soli (1 Kč)
- drcený kmín (1 Kč)
Postup:
Sůl, mouku a droždí smícháme v míse. Poté přidáme vodu a opět promícháme. Mísu poté přikryjeme fólií a necháme kynout 12-18 hodin.
Vykynuté těsto vyndáme na pomoučenou desku a několikrát přeložíme přes sebe, posypeme moukou a necháme chvíli odpočívat.
Těsto vytvarujeme do bochníku a necháme hodinu kynout. Mezitím rozpěčeme troubu na 200 °C a dáme do ní rozpálit litinový hrnec.
Bochník dáme do rozpáleného hrnce a přikryjeme poklicí. Pečeme 30 minut, poté sundáme poklici a dopékáme dalších 20 minut.
tenhle chléb sem nezkoušela ale mam recept ns jiny 🙂 a dobry je taky 🙂
4 a půl hrnka hladke mouky
1 lžičku soli
1 cukru na kvasnice
7g suš.droždí
1 a třistvrtě hrnka vlažné vody
1lžička kmínu
vše pořadně smýcháme a nechame kynout 8hodin
potom vyklopíme na pomoučeny stul a udelame bochanek potom nechame chvilicku odpočnout a dame do zaviracího pekace
troubu pozpalíme na 230 a vložime do pekače a zavřeme vikem na 30 minut
potom viko odklopíme na 10minut a nechame dodelat
pote chleba vyndame a nechame vychlanout pod uterkou luxus nam moc chutna 🙂
připrava kromě kynuti par minut 🙂