Láďa Hruška vyzkoušel velikonoční recept na staročeský mazanec. Ingredience budou trochu netradiční, protože bude tvarohový.
Opět se jedná o jednoduchý a rychlý recept. Není třeba čekat na kynutí těsta. A můžete si být jistí, že snědený bude ještě za tepla.
Ingredience:
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 kostka měkkého tvarohu
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 kostky tuku na pečení nebo másla
- 1 vejce na pomazání a 1 vejce do těsta
- 1 citrón
- 2 lžičky rumu
- hrnek hrozinek a mandlí
- špetka soli
- 1/2 hrnku cukru
Postup:
Změklé máslo/tuk smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Směs vyšleháme a přidáme vajíčko, tvaroh, kůru a šťávu z jednoho citrónu. Přilijeme rum, důkladně promícháme a přisypeme mouku, sůl a prášek do pečiva. Promícháme a vypracujeme těsto. Nakonec vpracujeme hrozinky.
Vytvarujeme mazanec, potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Dáme péct do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme 50 minut.