Hledáte recept na pravé makové buchty, které dělávaly babičky? Láďa takový našel. Věřte, že jiné buchty si ke kávě již nebudete chtít dělat.
Ingredience:
- ½ kg polohrubé mouky
- 100 g cukru
- Půlka kostky droždí
- Tuk na pečení (třetina kostky)
- Ztužený pokrmový tuk
- Půl pytlíčku prášku do pečiva
- Špetka soli
- 250 ml mléka (i na náplň)
- 1 vejce
Postup:
Nejdříve si uděláme kvásek (4 lžičky mléka, lžička cukru na 10 sekund do mikrovlnky a poté nadrobíme droždí). Zároveň si necháme rozpouštět tuk na pečení.
Až je kvásek připravený, dáme ingredience (mléko, vejce, kvásek, mouka, cukr, sůl, tuk, prášek do pečiva) do mixéru/mísy a vytvoříme těsto. Necháme vykynout.
Náplň vytvoříme povařením máku v mléku, až začne houstnout, tak přidáme cukr, lžíci medu, lžičku másla.
Rozpuštěný pokrmový tuk dáme do pekáče, aby se v něm lehce „vykoupaly“. Vytvořené buchty tukem ještě potřeme a dáme péct na 200 °C asi 30 minut, dozlatova.