Trdelník

Trdelník je oblíbené sladké pečivo, se kterým se setkáme především na trzích. V centru Prahy ovšem za malý kousek zaplatíte i 60 Kč, takže kromě turistů si ho většina lidí nekoupí.

Láďa Hruška si však připravil recept, takže si každý může snadno udělat vlastní trdelník, který je stejně chutný jako ten z trhu, ale za zlomek ceny.

Ingredience:

  • 2 vejce
  • kostka droždí
  • 2 a půl hrnku polohrubé mouky
  • 1/4 kostky tuku na pečení
  • 1 hrnek mléka
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • skořicový cukr

Postup:

Smícháme droždí s lžící vlažného mléka a trochou cukru. Počkáme až zejde kvásek.

Do mísy nasypeme polohrubou mouku, přidáme 2 žloutky, rozehřátý tuk, moučkový cukr a přilijeme zbytek mléka. Nakonec dáme kvásek a vypracujeme těsto a necháme kynout přibližně půl hodiny.

Vyválíme těsto do tenké placky, nařežeme na proužky, které omotáme okolo zavařovacích sklenic. Trdelník pomažeme bílkem s trochou mléka a vyválíme ve skořicovém cukru. Připravený trdelník dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C na cca. 8 minut.

4 thoughts on “Trdelník

    1. Tak dnes jsem je zkusila první 4 jsou v troubě a tečou směrem k pekáči 🙁 ,asi někde dělame chybu.Při začátku vůně přesně jako dnes ve strakonicích na dudáckým festivalu,ale na pohled katastrofa 🙁 ((((

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *