Trdelník je oblíbené sladké pečivo, se kterým se setkáme především na trzích. V centru Prahy ovšem za malý kousek zaplatíte i 60 Kč, takže kromě turistů si ho většina lidí nekoupí.
Láďa Hruška si však připravil recept, takže si každý může snadno udělat vlastní trdelník, který je stejně chutný jako ten z trhu, ale za zlomek ceny.
Ingredience:
- 2 vejce
- kostka droždí
- 2 a půl hrnku polohrubé mouky
- 1/4 kostky tuku na pečení
- 1 hrnek mléka
- 3 lžíce moučkového cukru
- skořicový cukr
Postup:
Smícháme droždí s lžící vlažného mléka a trochou cukru. Počkáme až zejde kvásek.
Do mísy nasypeme polohrubou mouku, přidáme 2 žloutky, rozehřátý tuk, moučkový cukr a přilijeme zbytek mléka. Nakonec dáme kvásek a vypracujeme těsto a necháme kynout přibližně půl hodiny.
Vyválíme těsto do tenké placky, nařežeme na proužky, které omotáme okolo zavařovacích sklenic. Trdelník pomažeme bílkem s trochou mléka a vyválíme ve skořicovém cukru. Připravený trdelník dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C na cca. 8 minut.
budeto dofam mnamka
tak jsem to zkusila…akorát nevím proč mi to těsto spadlo ze sklenic, když jsem to dala do trouby 🙁
Slušte ruličky na kremnole 😉 já to dělám na nich
Tak dnes jsem je zkusila první 4 jsou v troubě a tečou směrem k pekáči 🙁 ,asi někde dělame chybu.Při začátku vůně přesně jako dnes ve strakonicích na dudáckým festivalu,ale na pohled katastrofa 🙁 ((((