Dalamánky si běžně kupujeme v obchodech, ale jejich cena není nikterak přívětivá. Láďa Hruška však přišel s receptem na dalamánky z brambor, které na surovinách vyjdou velmi výhodně.
Navíc se jedná o velmi chutnou alternativu, kterou zvládnou i úplní začátečníci.
Ingredience:
- 5 vařených brambor
- 4 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 pytlíček/kostka sušeného droždí
- 1 lžička soli
- 3/4 hrnku vlažné vody
- 1 pytlíček slunečnicových semínek
Postup:
Vařené a vychladlé brambory nastrouháme do mísy a přidáme mouku, sůl, droždí a semínka. Vypracujeme těsto, které necháme 45 minut kynout. Na pomoučené ploše nakrájíme na kousky a uděláme malé bochánky, které na plechu nařízneme mokrým nožem a potřeme slanou vodou či mlékem s vodou.
Dáme do rozehřáte trouby na 190 °C a pečeme přiližně 15 minut, dozlatova.
vyborny