Pivo je tekutý chléb, přesně toto tvrzení se rozhodl vyzkoušet Láďa Hruška. Jeho recept je nadmíru jednoduchý a téměř zázračný, protože se mu z brambor a piva podařilo připravit nadýchaný bochník chleba. Až vyzkoušíte, zjistíte, že už nechcete jiný než domácí chléb.
Ingredience:
- 1 kg hladké mouky
- 1/2 litru vlažného piva
- 2 uvařené brambory
- 1 sáček sušeného droždí
- 2 lžičky drceného kmínu
- 2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
Postup:
Uvařené brambory oloupeme a najemno nastouháme. Všechny ingredience potom smícháme v míse a důkladně promícháme. Hnětením poté vytvoříme bochánek, který necháme hodinu kynout.
Nakynuté těsto vytvarujeme na pomoučeném válu a ještě na půl hodiny přikryjeme utěrkou. Poté dáme na plech a necháme péct při 210 °C. Po 10 minutách snížíme na 175 °C a pečeme hodinu.
Upečený chléb potřeme slanou vodou a dáme vychladnout.