Domácí koblihy

Určitě jste si také cestou do práce nebo školy koupili pár koblih. Jsou měkké, sladké, ale také pořádně mastné.

Ladislav Hruška ovšem ukázal, že je snadné udělat si domácí koblihy, které není nutné smažit a ještě vás vyjdou několikanásobně levněji než v obchodě.

Ingredience:

  •  3 a 1/2 hrnku hladké mouky (5 Kč)
  • 1 hrnek vlažného mléka (4 Kč)
  • 1 žloutek (3 Kč)
  • 3 lžíce cukru (1 Kč)
  • 1/5 másla (7 Kč)
  • špetka soli (0,50 Kč)
  • 1 vanilkový cukr (3 Kč)
  • 1 kostka droždí (3,50 Kč)
  • lžička rumu (2 Kč)

Postup:

Ze všech surovin (kromě lžičky másla a rumu) vypracujeme hladké těsto, které necháme půl hodiny kynout. Poté těsto rozválíme na válu a pomocí formičky (postačí i sklenice) vykrájíme kolečka.

Na polovinu koleček dáme marmeládu nebo povidla a druhou polovinu koleček použijeme jako přikrytí. Okraje je nutné dobře stlačit, aby náplň nevytekla.

Koblihy naskládáme na vymazaný plech, ale postačí i pečící papír. Opět necháme kynout dalších 20 minut. Plech vložíme do rozehřáté trouby na 170 °C a pečeme přibližně 15 minut.
Po vyndání z trouby potřeme rozpuštěným máslem s jednou lžičkou rumu a pocukrujeme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *