Větrníky jsou tradičním záskuskem, kterého si dopřáváme spíše vyjímečně. Láďa Hruška však našel recept, podle kterého si můžete karamelové větrníky udělat třeba o víkendu ke kávě.
Bezpochyby budou velkým lákadlem především pro děti. Výhodou je, že levně si můžete udělat celý plech této dobroty.
Ingredience:
Těsto
- 1 kostka másla
- 1,5 hrnku hladké mouky
- 8 vajec
- 3 hrnky vody
První náplň
- 3 hrnky mléka
- 2 sáčky karamelového pudinku
- 1 kostka másla
- 2 lžíce cukru moučka
Druhá náplň
- 1 kelímek šlehačky
- 1 ztužovač šlehačky
Poleva
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 kelímek šlehačky
Postup:
Začínáme přípravou těsta rozehřátím vody s máslem a solí. Poté přisypeme mouku a vaříme na mírném ohni, nutno míchat, dokud těsto nepřestane lepit. Necháme vychladnout a poté přidáme (po jednom) vyšlehaná vejce.
Těsto rozdělíme na 2 části a dáme na plechy. Pečeme při teplotě 200 °C a to 30-40 minut.
Karamelové pudinky uvaříme a necháme vychladnout. Poté vyšleháme moučkový cukr a máslo, opatrně vmícháme do pudinku. V jiné nádobě si vyšleháme šlehačku se ztužovačem.
Polevu vytvoříme v hrnci, kde necháme zkaramelizovat cukr a poté přidáme šlehačku z kelímku a ohříváme, dokud se nespojí.
Jeden korpus potřeme náplněmi (karamelovou a šlehačkou se ztužovačem). Poté přiklopíme druhým, který polijeme teplou polevou. Nakonec dáme vychladit do lednice.