Pro někoho neuvěřitelný recept, ale pravdou je, že nový recept Ládi Hrušky, na řízky z černého bezu, je téměř zapomenutým receptem babiček.
Řízky zkrátka nemusí být pouze z masa a na této pochoutce si můžete snadno pochutnat, když si na zahradě, nebo na výletě natrháte pár bezových větviček.
Ingredience:
- 8 květů černého bezu
- hrnek mléka
- 2 vejce
- 2 lžíce oleje
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- lžíce medu
- hladká mouka
- špetka soli
Postup:
Květy omyjeme ve vodě. Do hlubokého talíře nalijeme mléko (popř. pivo) a přidáme dva žloutky, olej, med. Mícháme a zasypáváme moukou, dokud nevnikne těstíčko, do toho ještě přidáme kypřící prášek a špetku soli. Z bílků vyšleháme sníh a přimícháme do těsta.
Vezmeme květy za stonky a namáčíme, dokud nejsou celé obalené těstem. Vyskládáme na plech a dáme do vyhřáté trouby (170 °C) péct na přibližně 30 minut. Ostříháme stonky a obalíme ve skořicovém cukru (popř. v koření).
Mňam mňam i k pečivu na véču
Také to občas dělám, když stihnu v sezoně nasbírat rozkvetlý bez, je to dobrá a příjemná změna v jídelníčku:) jen pro to používáme název „Kosmatice“ 🙂